ADVENT

2019. december 03., 09:26

HOGY NE ESS ZAVARBA

5 dolog, amit az adventről ma is illik tudni

Talán a legtöbb embert megszólító ünnep nálunk a karácsony, és az azt megelőző időszak. Mindenki a maga módján ünnepli, de azért néhány dolgot illik tudni az év utolsó heteiről, napjairól. Az egyházi ünnepet tekintve ez az örömteli várakozás, a szeretet, a születés hónapja. Ennek jegyében közeledj családtagjaidhoz, barátaidhoz, munkatársaidhoz, és ezt a visszafogottságot próbáld képviselni majd a munkahelyi bulin is – na persze, csak ha jót akarsz magadnak jövőre is…

  • Az advent szó a latin adventus, vagyis eljövetel szóból származik.
  • Advent időszaka minden évben változik, a karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik, utolsó napja pedig december 24. Az utolsó nap is még a várakozásé, a böjtté, amikor ilyen étkeket vehetnek magukhoz a keresztények, például a mákos gubát vagy a halat.
  • Karácsonykor Jézus születését ünnepeljük a keresztény világban. A katolikusoknál az éjféli mise végén jelentik be az örömhírt, vagyis a megváltó megszületését. Ekkor kezdődik az ünnep.

 

Advent első gyertyája, Kép: max pixel
Advent első gyertyája, Kép: max pixel

 

  • Adventi koszorút a XIX. században egy német evangélikus lelkész készített először. Ma már csak ennek egyszerűsített változatát használjuk a négy gyertyával. Családi-baráti körben minden vasárnap eggyel több gyertyát gyújtunk. Ahogy megyünk a sötétségbe (téli nap-éj egyenlőséghez egyre közelebb!) úgy lesz egyre fényesebb a koszorúnk, egyre erősebb a várokozás fénye. A teljes fényárt természetesen majd a karácsonyfa adja!
  • Advent első napjától kezdjük díszíteni lakásunkat, munkahelyünket, irodánkat. Van, ahol fényes lampionok hirdetik a készülődést, van, ahol csak egy csokis papírba burkolt dió elég, hogy egymásra nézve érezzük a szeretet napjának közeledtét. Ne feledjük soha, a gesztus a lényeg! És hogy a szeretet nem szólhat csak egy napra! Éld úgy az életed, hogy az év minden napján tiéd legyen ez az érzés!

 

https://eletforma.hu/otthon/5-dolog-amit-az-adventrol-ma-is-illik-tudni/_    Czuth Éva