Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Tanulni muszáj - aztán vár a nagyvilág ...

Keszthely ...

A Balaton part egyik legszebb városa, amely tradícióival, szolgáltatásaival, városképével, Hévíz közelségével turisztikai szempontból igazán fontos magyarországi turisztikai célterületnek számít. A város a Festetics grófi-hercegi örökséggel, az impozáns kastély épülettel és parkkal, a hagyományokra épített kulturális kínálattal igazán popmás utazási célpont a Balaton nyugati medencéjében.

Aki turisztikával foglalkozik, csillogó szemmel imádja az ilyen kaliberű fogadó területeket. Talán éppen ennek köszönhető, hogy iskolánk 11.a-s turisztikai csoportja is a mai napon a "szomszéd vár" felé vette az irányt egy kiadós szakmai kirándulást realizálva. Megismerni egy működő utazási irodát, felfedezni a kastély rejtelmeit és a valaha utazó, kiránduló főurak szokásait, valamint megkóstolni a helyi McDonald’s aktuális újdonságait … Tartalmas programot, szép napot ígért a csoport számára.

És így is lett ...

A délelőtt első programja egy rövid, Rómeó féle kalapvásárlást és egy közös, főtéri fotózkodást követően a keszthelyi Volántourist Utazási irodában kezdődött, ahol Lázárné Makkos Vera irodavezető várta a csoportot tárt karokkal, nagy szeretettel és mély szakmaisággal. Diákjaink a gyakorlat oldaláról hallhatták a szakmai fogásokat, módszereket, jó gyakorlatokat, amelyeket a szakmai órákon megismertek a suliban. Vera magával ragadó előadóként kötötte le a figyelmünket, bőséges utazási irodai anyagokat biztosítva az iroda tevékenységének megismeréséhez. A kapott dokumentáció és prospektus anyag már el is indította a diák-fantáziát a képzés további irányait illetően. Ha az égiek is akarják, még talán munkakapcsolat is kialakulhat a látogatás folyományaként … (God bless us!) Köszönjük a vendéglátást!

Főurak nyomdokán ...

Keszthelyen az a jó, hogy a Főtér és a kastély között találjuk a hangulatos Fő utcát, ahol mindig élmény sétálni egy kiadósat. Csapatunk is így tett, irány a kastély!

A jegyvásárlás és belépés rövid ceremóniáját követően a Festetics család nyomdokaiba léptünk. Az ő általuk használt lépcsőkön, termeken át, a család tagjait ábrázoló képek tengerével ismerkedve haladtunk a kastély attrakciója, a könyvtár felé, ahol aztán megtörtént a csoda. A teremőr szerepét betöltő hölgy nagy részletességgel mesélte el nekünk a kastély és könyvtár különös történetét, amiért ezúttal is hálával tartozunk neki.

Aztán az Iza melletti arany órán Rómeó felfedezett egy részletet, amely számára ugyancsak ismerős volt korábbi tanulmányaiból: “A 3 kardot tartó csávó nekem nagyon ismerős, már láttam valahol!” - közölte Rómeó és ettől nem tágított jottányit sem. (Jelentsen ez bármit is …) “Egy festményen volt a csávó!” - emlékezett Rómeó a jellemző “Z” generációs fogalmazással.

A teremőr hölgy sem volt rest, úgy megérintette a mi Rómeónk tájékozottsága, és telefonált a belső hálózaton egy kollégájának, kérdezve a valódi történésekről. Aztán elképedve közölte velünk, hogy a kollégája megerősítette, hogy a “3 kardos csávó” kompozíció a „A Horatiusok esküje” témát ábrázolja, amely Jacques-Louis David festményéről származik. - Hoppá! Szép volt Rómeó!

Aztán jött a házi kápolna, ahol a kastély urai a személyes kapcsolatukat ápolhatták Istennel nap mint nap. Csapatunk azonnal felfedezte, hogy a kápolna alsó terébe turistákat nem engednek be, így a látogatók a felső ablakból aprópénzt, vagy nem is olyan aprót szórnak a kápolna padlójára. Ez persze azonnal beindította a fantáziát. “Tanát úr! Kívánni is lehet? - már jött is a kérdés. És hát miért ne … "Természetesen, ha hiszel benne.” - és már zúgtak is a terem padlójára a pénzérmék, nagy áhítat keretében.

Aztán Bella örvendeztetett meg bennünket, amikor közölte, hogy: “Nézd ezt a lámpát!” - miközben egy díszes gyertyatartóra mutatott. Persze ez is átlépte a mosolygás ingerküszöbét ...

Aztán felfedeztünk még néhány szép tükröt, amely eredeti funkciójukkal szemben remek szelfi-helyszíneknek bizonyultak. De ne felejtsük a játékokat, amelyeket a kiállítás végén tudunk kipróbálni az interaktív pontokon, és még egy csoportkép a lépcsőházban … 

Ez jó élmény volt! felfedezni, megismerni letűnt korok világát, szembesíteni a mai tudásszintünkkel. Valódi kulturális turisztikai élményben volt részünk a kastélyban. Aki teheti, jöjjön és ismerkedjen, tanuljon és érezze jól magát!

Amikor már az utolsókat rúgjuk ...

Az Amazon múzeum "Főúri utazások" kiállítás gyors megtekintését követően landoltunk a város-széli McDonald’s-ban egy kiadós ebéd érdekében. Ahol jót ettünk-ittunk, kicsit bénáztunk a szeméttel… :) Aztán irány szűkebb hazánk, Tapolca.

És a tapasztalatok ...

Ez egy több szempontból is tartalmas nap volt. Szakmailag nagy élmény volt megismerni egy működő utazási iroda mindennapjait, turistaként a kultúra élményeket nyújtó lehetőségeit, és persze a gasztronómiai kínálat speciális elemét, a fiatalság nagy kedvencét, a Meki brand new ajánlatait.

Ide is jövünk még … :)

GALÉRIA