Üdvözöljük iskolánk weboldalán

VR@Geoparks projekt záró konferencia - Palermo

A Madonie Geopark munkatársai 2023. március 14-én rendezték meg a VR@Geoparks projekt záró konferenciáját Szicília fővárosa, Palermo központjában, a barokk Palazzo Comitini palotában. A rendezvényre Olaszországból, Horvátországból, Törökországból, Magyarországról, Lengyelországból és Portugáliából érkeztek partnerek, akik sokszínű közönség, a helyi és regionális önkormányzatok, rendfenntartó szervek képviselői, neves professzorok és érdeklődő diákok számára tartottak előadásokat.

Az általános projektinformációkat követően az előadók hangsúlyozták a virtuális valóság tantermi használatának fontosságát, és annak beépítését az összes tantárgy általános tantervébe. Gyakorlati példákat hoztak fel, megosztották elképzeléseiket a virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazásáról az oktatás jövőjében.

Az olasz egyetem csapata bemutatta a partner geoparkokban - Madonie, Papuk, Szent Kereszt, Kula-Salihli és a Bakony-Balaton - lebonyolított látogatások során összeállított VR@Geoparks Adatbázis-t. A portugál partner prezentálta az adatbázis felhasználásával kifejlesztett VR@Geoparks App-ot. Az érdeklődő önkéntesek egy mobiltelefon és egy Google Cardboard segítségével próbálhatták ki a helyszínen az alkalmazást.

A török partner bemutatta a VR@Geoparks Guide kiadványt, amely általános és konkrét információkat tartalmaz a projektben részt vevő 5 geopark értékes helyszíneiről, növény- és állatvilágáról, ásványairól és geoélelmiszereiről, kiegészítve az applikáció használati útmutatójával és néhány geotevékenység QR-kódjával. Az online verzió még óravázlatokat is tartalmaz az iskolai oktatás folyamataiba illesztés elősegítéséhez.

Iskolánkat a projekt előkészítésében, megvalósításában és a szellemi termékek létrehozásában legaktívabban részt vevő kollégáink, Mészárosné Hardi Ágnes és Schmidt Sára képviselték a rendezvényen.

A virtuális valóság alkalmazásának fontossága az iskolai oktatásban című prezentáció, amely Labovszky-Erdélyi Zsanett, Sipos Tamás, Bárány József (Kisfaludy Sándor Gimnázium, Sümeg) tapasztalatai alapján Nagy Balázs, Mészárosné Hardi Ágnes és Schmidt Sára együttműködésével készült, a konferencián Mészárosné Hardi Ágnes előadásában hangzott el. A VR oktatási alkalmazások pedagógiai nehézségeinek és előnyeinek kifejtése és az iskolánkban folyó szakmai képzés élénk érdeklődést váltott ki a hallgatóság körében. Az előadást magyar nyelven iskolánk apraja és nagyja hallhatja majd a március 27-én kezdődő Digitális Témahét alkalmából. A VR@Geoparks App is kipróbálható lesz!

A rendezvény zárásaként a partnerintézmények képviselői köszönetüket nyilvánították ki a házigazdáknak és Palermo városának a kiváló vendéglátásért. A résztvevők nyitottságukat fejezték ki egy következő, sikeres együttműködésre.

 

Schmidt Sára                          Mészárosné Hardi Ágnes

GALÉRIA