Üdvözöljük iskolánk weboldalán

V. Gasztronómiai és Bibliaismereti verseny

A napokban jeles esemény helyszíne volt a tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola.

2018. március 13-14-én került megrendezésre az V. Gasztronómiai és Bibliaismereti verseny.

 

A Baptista Szeretetszolgálat Egyházi Jogi Személy 2014-ben arról döntött, hogy a vendéglátó képzéseket is folytató középiskolái számára országos versenysorozatot indít. A gasztronómiai verseny célja, hogy a tanórákon és a gyakorlati munkahelyeken elsajátított tudást és szakmai készségeket bemutathassák a szakács, pincér, cukrász szakmát tanulók. A versenyzők másik része különböző feladatot oldott meg bibliai ismeretükre alapozva.

 

A részt vevő iskolák az ország különböző pontjairól érkeztek. Kisújszállásról az Illéssy Sándor Baptista Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola, Vásárosnaményból a Lónyay Menyhért Baptista Szakgimnázium és Szakközépiskola, Budapestről a Szivárvány Baptista Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola, valamint a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti és Üzleti Baptista Középiskola, illetve a helyi iskola, a Széchenyi István Baptista Középiskola.

 

A versenyt Szollár Gyula igazgató és Steiner József, a Baptista Szeretetszolgálat missziós igazgatója nyitotta meg.

 

A megnyitó után kezdetét vette a nemes versengés. A szakács, pincér cukrász tanulók kétfős csapatokban versenyezve előbb az elméleti tudásukról adtak tanúbizonyságot, majd gyakorlati feladatokat oldottak meg.

A szakácsok háromfogásos menüt főztek (előétel, leves, főétel), a cukrászok tortát díszítettek, csemegét (süteményt) készítettek, valamint tányérdesszertet állítottak össze. A pincérek az elkészített menüsorhoz díszasztalt terítettek, majd felszolgálták az elkészített ételeket bor és pezsgő kíséretében a megjelent vendégek részére.

A bibliaismeretből versengők – akik szintén párokban mérték össze tudásukat –, a bibliai ismeretekre, az általános intelligenciára, a kommunikációs készségekre építve hajtottak végre feladatokat.

 

A Széchenyi iskola diákjai remekül szerepeltek a versenyen. Minden kategóriában az első helyet szerezték meg.

Szakácsok

  • Kranabet Bence
  • Tóth Gergő

Felkészítő tanáruk: Gyurecska László

 

Pincérek

  • Szalai Bence
  • Varga Bálint

Felkészítő tanáruk: Szigethy Péter Károly

 

Cukrászok

  • Dorfinger Réka
  • Kamarás Elizabet

Felkészítő tanáruk: Nardai Károly

 

Bibliaismeret

  • Bicsérdi Sándor
  • Borbély Máté

Felkészítő tanáruk: Pakuts Andrea

 

Bicsérdi Sándor és Borbély Máté különdíjat is nyertek a legjobb képregény és a legjobb előadás kategóriájában.

Így összesítésben a Széchenyi István Baptista Középiskola csapata végzett az első helyen, elnyerve ezzel a vándorserleget.

 

Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáraiknak!

 

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, a verseny fővédnöke által felajánlott jeruzsálemi utazáson a tapolcai iskola csapata vehet részt. Köszönjük az utazást!

 

Köszönjük a felajánlott díjakat a tapolcai Hunguest Hotel Pelionnak, a Peppinó Pizzériának, a Dream Team Café-nak, a gyulakeszi Bak Vendéglőnek, a révfülöpi Tóth Vendéglőnek!

Köszönjük a támogatást a Borbély Családi Pincészetnek, Fata Pincészetnek, a Hotel Bonvinonak, a Tópart Bisztrónak!

 

Külön említést érdemel Horváth Márk, a tapolcai Széchenyi István Baptista Középiskola tanulójának nemes és tiszteletre méltó versengése, aki a verseny napjára megbetegedő vásárosnaményi pincér tanuló helyett „ugrott be”, kisegítve ezzel a nehéz helyzetbe került csapatot.

Köszönjük Márk!

 

A szakács verseny zsűritagjai Tóth Pál a Kővirág étterem kreatív séfje, a Bocuse d'or magyarországi döntőse és Piller Róbert, a Hotel Bonvino konyhafőnök helyettese voltak. A pincérek munkáját Joós Adél, a tapolcai Hunguest Hotel Pelion és a balatonalmádi Hunguest Hotel Bál Resort igazgatója – aki egyben a zsűri elnöke is volt –, Töreky Attila, a tapolcai Hunguest Hotel Pelion és a balatonalmádi Hunguest Hotel Bál Resort étteremigazgatója, Végh Tamás, a tapolcai Tópart Bisztró üzemeltetője értékelték. Töreky Pálné, a Borostyán cukrászda tulajdonosa és Szalainé Gelencsér Márta mestercukrász alkották a cukrász zsűrit. A Bibliaismeret zsűrizésében Őriné Szilvási Anna tanárnő, Szennyai Mária tanárnő és Bögös Jenő lelkész vettek részt.

Köszönjük a zsűri nemes és embertpróbáló munkáját.

 

A kísérők és felkészítők Steiner József, a Baptista Szeretetszolgálat missziós igazgatójának gondolatait hallgathatták meg.

Kísérőprogramként a verseny résztvevői megtekintették Tapolca büszkeségét, a Tavasbarlangot.

 

A verseny remek hangulatban zajlott. Igyekeztünk jó vendéglátóként mindenkinek a segítségére lenni, a kedvére tenni, hogy jól érezzék magukat.

Köszönjük a szervezők munkáját, gratulálunk a versenyzők sikeres szerepléséhez!

Mindenkinek további sok sikert kívánunk!

 

Fekete Lajos

 

A versenyről további képek tekinthetők meg ITT!

 

 

GALÉRIA