Üdvözöljük iskolánk weboldalán

VR@GEOPARKS 2.0

VR@Geopark logó

Horvátországi partnertalálkozó

VR@GEOPARKS projekt második, horvátországi találkozóján az olasz, horvát, lengyel, portugál, török és a magyar koordinátorok vettek részt. Tapolcáról Mészárosné Hardi Ágnes és Schmidt Sára tanárnők utaztak és képviselték a Széchenyi István Baptista Technikumot.

VR@Geopark Horvátországi találkozó csoportképe

A programnyitó értekezleten bemutatkozott a vendéglátó valpói általános iskola, amelyet Katancsics Péter Mátyásról, az első horvát Biblia-fordítás készítőjéről neveztek el. Színvonalas előadás keretében ismerhettük meg Horvátország geoparkjainak kiemelt természeti értékeit, majd az Interact Ideas cég képviseletében egy portugál egyetemi hallgató mutatta be a projektben tervezett applikáció felületének eddig elkészült részeit.

A három, programmal és megbeszélésekkel teli nap során a résztvevők felfedezték Valpó városának és várának természeti szépségeit, történelmi örökségét. Meglátogatták Eszéket, az Eszék-Baranya régió fővárosát - Horvátország 4. legnagyobb városát -, főterén a neogótikus stílusú Péter-Pál székesegyházzal. Megtekintették Vukovaron a Vučedol Kulturális Múzeumot és a balkáni háborúban megsérült víztornyot, a hősies kitartás és emberi nagyság jelképét.

Vukovár - víztorony

A projekt résztvevői felkeresték az Unesco Papuk Geoparkot, amely több híres és jellegzetes geohelyszínnek ad otthont, köztük Tresnjevicának, valamint Rupnicának, amelynek négyzetes oszlop formájú bazaltkőzetei a vulkánkitörésekből és a magma lassú lehűléséből erednek. Említést érdemel a Papuk-hegységi Skakavac vízesés is, amely egy 30 méteres mésztufa falról zúdul le.

Bazaltorgonák

Papuk Geopark irodáinak meglátogatása során bemutatták a "Pannon-tenger háza" nevű interaktív múzeumot, ahol a látogatók többek között üveglap alatt hullámzó tengerből „vadászhatnak” kagylókat, kincseket.

Kirándulásunk érdekes állomása volt a Kopački Rit Park Prirode Natúrpark, amely Horvátország egyik legrégebbi védett (1967-ben alakult), és a madár-, valamint a halfauna szempontjából kiemelten fontos területe.

Kőtojás

Öt helyi bor kóstolójával a térség gasztronómiájából adott ízelítőt a „Kutjevo” pincészet, Horvátország legrégebbi és leghíresebb borászata, ahol a horvátországi bortermelés történetét mesélik el a fahordók féldomborművei. A projekt folyamán az ebédek a horvát konyha ízeit mutatták be, egy alkalommal a környék változatos halételeit. A kulináris élményeket a helyi táncegyüttes és tambura zenekar előadása, valamint a helyi amatőr fúvós együttes részvevőknek adott koncertje koronázta.

Ajándék

Az utolsó napot Valpó polgármesterével és alpolgármesterével való találkozó tette teljessé. Ezt követte a helyi, Horvátország egyik legrégebbi zeneiskolája tanulóinak előadása, valamint az egyes partnerek záróbeszéde.

Az intenzív és fárasztó napokat sok humoros pillanat színezte, amelyek jól tükrözik az igazi "Erasmus szellemét", ami lehetővé teszi más kultúrákkal, hagyományokkal, természeti és épített környezettel, szokásokkal, technológiákkal és intézményi gyakorlatokkal való találkozást, amelyekből, mint egy kincsestárból meríthetünk.

Csoportkép a hídon

A program következő állomása a lengyelországi találkozó lesz a Holy Cross Mountains Geoparkban.