Üdvözöljük iskolánk weboldalán

VR@Geoparks projekt - Magyarországon

Az elmúlt évek negatív folyamatai Földünk életében, a klímaváltozás, a természeti katasztrófák jelentősen felértékelték és a gondolkodás középpontjába állították ismét az emberiség természeti környezetét. Európa kiemelt természeti értékeinek mélyebb ismerete, azok megbecsülése, védelme, fenntartható turisztikai hasznosítása került a VR@Geoparks projekt célkeresztjébe. A projektben részt vevő partnerországok fontos természeti értékeinek meglátogatásával indult a munka, amelynek magyarországi programjára 2022.október 23-27. között került sor a Balaton-felvidéken, iskolánk koordinálásával.

Vendégeink ezúttal a szicíliai Madonie Geopark vezetői, az UNIRC olasz egyetem tanszékvezetője és munkatársa, a lengyel Holy Cross Geopark munkatársa, egy horvát és egy török iskola igazgatója és munkatársa voltak. De részvételével megtisztelt bennünket az InteractIdeas portugál cég képviselője is, ahol azt a telefonos applikációt készítik, amelyben az érintett országok geopark helyszínei járhatók be virtuálisan.

A projekt terméke tehát egy telefonra és PC-re letölthető, VR szemüveggel élvezhető applikáció lesz, amely segíti a tanárokat abban, hogy az iskolai tanulási folyamatban a geoparkok értékeit az app segítségével plasztikusan bevarázsolják az osztálytermekbe.

A projekt team résztvevőit Korbély Barnabás, a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark vezetője kísérte végig a geohelyszíneken történő fotózásra, valamint a geoparkunk területén található, fontos ember alkotta értékek bemutatására.

Iskolánkban Fekete Lajos igazgató kalauzolta látogatóinkat, majd Vellai László igazgatóhelyettes, Mészárosné Hardi Ágnes, Schmidt Sára, Lukács Péter, Tarsoly Péter, Nagy Balázs kollégáink kísérték el partnereinket a Haláp-hegyi kőfejtőbe, a Folly arborétumba, a tapolcai Tavas Barlangba. Meglátogatták az alsóörsi Vöröskő tanösvényt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csopaki központját, a tihanyi Barátlakásokat, a Kiserdő-Tetőt, a Levendula, valamint a Hegyestű látogató központokat. Bio- és geotermékeket kóstoltak a zánkai Gyógynövényvölgyben és a szentantalfai Dobosi Pincészetben. Végül bejárták a sümegi Tűzkőbányát, megtekintették a Püspöki Palotát, a keszthelyi Festetics Kastélyt és a Balaton múzeumot. Mindezt imponáló kitartással és lelkesedéssel.

A gazdag programot záró gálavacsorán Tapolca város polgármestere, Dobó Zoltán adta át magyar és külföldi kollégáinknak a programban való részvételt igazoló tanúsítványaikat.

A szép program zökkenőmentes lebonyolításában nyújtott segítségéért köszönet illeti a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságát, Tapolca, Felsőörs, Szentantalfa és Sümeg polgármestereit, Alsóörs alpolgármesterét és a tapolcai Tourinform iroda munkatársait. Támogatásuk mellett a három nap sikeréhez iskolánk számos munkatársa, diákjai is hozzájárultak ahhoz, hogy büszkén mondhassuk: „Jó mulatság, férfimunka volt!”

 

Köszönet érte!

GALÉRIA