Üdvözöljük iskolánk weboldalán

VR@GEOPARKS 3.0

Lengyelországban folytatódott a VR@Geoparks pályázat programja, amelyben európai geoparkokhoz kapcsolódó ismeretek iskolai oktatásba történő integrálására készülnek fel az olasz, horvát, török, portugál, lengyel és a magyar résztvevők.

 

Utunk központi területe, a Szent Kereszt-hegység különleges helyet foglal el az európai kontinens geológiai emlékezetében. Az üledékes kőzetek és a kapcsolódó ásványi lelőhelyek sokfélesége minden geológia iránt érdeklődő számára kínál élmény lehetőséget és új ismereteket. Geodiverzitása révén páratlan növényi sokféleség is jellemzi. A park méltán vált az UNESCO Globális Geopark hálózat tagjává 2021 novemberében.

 

A sokmillió évnyi földtörténeti múlt mellett az emberi kultúra több mint 50.000 évre visszanyúló emlékeit találjuk meg itt. A helyi szokások, rituálék, kultúra, kézműves mesterségek, hagyományok, a gasztronómia mind-mind megjelentek a képzésben részt vevő kollégáink - Mészárosné Hardi Ágnes, Bekéné Bartha Erzsébet, Schmidt Sára, Lukács Péter, Tarsoly Péter - lengyelországi programjában.
 
Nem csupán bemutató helyeket, geohelyszíneket, oktatási központokat, botanikus kertet, tanösvényeket kerestek fel, de hagyományőrző csoportok tevékenységével ismerkedhettek meg, kézműves foglalkozásokon vettek részt, történelmi jelentőségű emlékeket látogattak meg 2022 május végén. A képzésben való részvételüket a pályázat mellett iskolánk és a Holy Cross Mountains UNESCO Global Geopark területén található számos önkormányzat is támogatta.

GALÉRIA